archive about

το twitter και το facebook αυξάνουν την παραγωγικότητα

Είναι γνωστές οι διάφορες έρευνες που λένε το "προφανές"[*]: οι εργαζόμενοι χάνουν ώρες εργασίας στην δουλειά τους "χαζεύοντας" στο facebook και το twitter.

Και όμως, το WIRED υποστηρίζει το αντίθετο -τουλάχιστον στις περιπτώσεις της δημιουργικής εργασίας. Στο τελευταίο τεύχος έχει ένα άρθρο που περιγράφει πώς το facebook, το twitter και τα άλλα social networks αυξάνουν την παραγωγικότητα όσων κάνουν δημιουργική εργασία. (How Twitter and Facebook Make Us More Productive)

Με λίγα λόγια; Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν μία συνεχή και σταθερή ροή από πληροφορίες από πολύ διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, που επιτρέπουν στο μυαλό μας να "ξεφεύγει" σε δρόμους απρόβλεπτους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για "έμπνευση".

Πιο απλά; Αν έχετε "κολλήσει" και δεν βρίσκετε την λύση στο πρόβλημα που δουλεύετε ή δεν μπορείτε να κατεβάσετε την πρωτότυπη ιδέα που θα θέλατε, ρίξτε μία ματιά στην απρόβλεπτη ροή πληροφοριών και απόψεων των γνωστών σας σε κάποιο social network.

-- [*] Άσχετο-σχετικό: έχω πει και παλιότερα ότι με ενοχλεί η έννοια του "προφανούς", γιατί υπονοεί ότι δεν δέχεται αμφισβήτηση. Αλλά όπως θα σας πει οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει μαθηματικά, το διαισθητικά προφανές, είναι συχνά λάθος.