archive about

πώς γνώρισα το twitter.

Βροχερό (επιτέλους), φθινοπωρινό Σάββατο, πίνω καφέ και χαζεύω στο internet.

Πέφτω πάνω στο firstfivefollowers.com που σου δείχνει πότε ξεκίνησες να χρησιμοποιείς το twitter και ποιοι ήταν οι 5 πρώτοι followers σου. Φαίνεται πως ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ στις 16/12/2006.

"Ο @vrypan πώς το ήξερε το τουίτερ από το 2006;" ρωτάει η @vivian_e.

Καλή ερώτηση... Κάνω το flash back και το μοιράζομαι μαζί σας.

Ιανουάριος 2005: μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, ξεκινάω το vrypan|net|radio. Είμαστε στις πρώτες μέρες του podcasting, τα εργαλεία που υπάρχουν λίγα. Π.χ. θυμάμαι ότι στήνω ξεχωριστό wordpress για το podcast διότι ο μόνος τρόπος να εμφανίσω enclosures στο feed μου είναι μία beta version του, ενώ για το blog μου είχα drupal τότε...

Γενικά, δεν υπάρχουν εργαλεία. Δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι να κάνει κάποιος host ένα podcast, δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να κάνει κάποιος subscribe σε ένα podcast κ.λ. -όχι, το itunes δεν υποστήριζε subscriptions σε podcasts ακόμη.

Η εμφάνιση του ODEO, (διαβάστε το How ODEO happened) είναι κάτι που τραβάει την προσοχή των podcasters, αφού είναι μία από τις λίγες (αν όχι η μόνη) καλοσχεδιασμένη υπηρεσία που επιτρέπει την εύκολη και φιλική διαχείριση των podcasts -και πίσω από αυτή, είναι ο Evan Williams. Ο "Ev" είναι ο ιδρυτής της PyraLabs που είχε δημιουργήσει το blogger.com, η PyraLabs είχε αγοραστεί το 2003 από την Google και ο Ev είχε φύγει από αυτή το 2004.

Τον Οκτώβριο του 2006, ο Ev κάνει κάτι εντυπωσιακό, από επιχειρηματική άποψη: ιδρύει την εταιρεία Obvious Corp. η οποία αγοράζει το σύνολο των μετοχών της ODEO, δηλαδή εξαγοράζει τις μετοχές όλων των άλλων μετόχων της ODEO. Αυτό που μου κεντρίζει εμένα το ενδιαφέρον είναι το σχετικό post του, που κλείνει:

"Lastly, for me, I just wanted to create a company that would be as much fun and as fulfilling as possible. Fun in work to me means a lot of freedom, and ton of creativity, working with people I respect and like, and pursuing ideas that are just crazy enough to work. I don't want to have to worry about getting buy-in from executives or a board, raising money, worrying about investor's perceptions, or cashing out. It may be stupid. It may be naive. It may be selfish and undisciplined. And, frankly, it may not work. All I know is I'm more excited about work than I've been in a long time. And from excitement and bold moves, great things often happen. "

Wow.

Και μέσα από αυτό, μαθαίνω για το δεύτερο project στο οποίο δούλευαν οι developers της ODEO, το twitter.com, που είχαν ξεκινήσει μερικούς μήνες πιο πριν σαν ένα 20% project -με αρχική ονομασία "twttr", στον δρόμο που είχε χαράξει το flickr :-)

Και αυτή είναι η ιστορία του πώς γνώρισα το twitter, το οποίο συχνά κατηγορώ για διάφορα πράγματα, αλλά τελικά συνεχίζω να χρησιμοποιώ τακτικά :-) -θα με βρείτε εκεί ως @vrypan.

-- [1] Μπορείτε να βρείτε μία λεπτομερή ιστορία του twitter στην σχετική σελίδα της wikipedia. [2] Το 2007, η Obvious Corp. πούλησε το ODEO στην Sonic Mountain για περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια.