archive about

Flattr: το πρώτο κοινωνικό σύστημα μικρο-αμοιβών (social micro-payments)

Το Flattr είναι το πρώτο social micro-payment σύστημα.

Ορίστε ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε πώς δουλεύει.

  1. Ανοίγω ένα account στο flattr.com.

  2. Αποφασίζω ότι θα ήθελα να δίνω σε διάφορους δημιουργούς, bloggers κ.λ. ένα συνολικό ποσό κάθε μήνα, π.χ. εγώ έβαλα €15, νομίζω ότι το μικρότερο ποσό είναι €2/μήνα.

  3. Κάθε φορά που συναντώ κάτι, για παράδειγμα ένα post, που θα ήθελα να ανταμείψω, αν αυτό διαθέτει ένα flattr button (όπως έχει αυτό το post, κάτω από τον τίτλο του), το πατάω, όπως θα έκανα με ένα facebook like button ή ένα twitter button.

  4. Στο τέλος του μήνα, το Flattr μοιράζει το ποσό που έχω προαποφασίσει (τα €15), σε όλα τα "flattrs" που έκανα. Αν π.χ. έχω κάνει σε 30 διαφορετικά blog posts, το κάθε ένα θα πάρει από €0.50 (ανεξάρτητα από το αν είναι όλα από το ίδιο blog ή σε διαφορετικά blogs).

Το μοντέλο αυτό έχει αρκετά καλά:

  1. Είναι απλό για τον χρήστη.

  2. Μαζεύει όλα τα transactions με αποτέλεσμα το transaction cost να είναι πολύ χαμηλότερο. [*]

  3. Επιτρέπει στον χρήστη να έχει ένα προαποφασισμένο ποσό που θα ξοδέψει σε "ανταμοιβές", γλυτώνοντάς τον από το πρόβλημα "ΟΚ, να τον βοηθήσω και αυτόν, αλλά 1 στον ένα, 2 στον άλλο, τελικά θα βγει ένα μεγάλο ποσό, παραπάνω από όσο θα ήθελα να διαθέτω σε τέτοια πράγματα".

Όλα αυτά, είναι βέβαια σε ένα βαθμό θεωρητικά. Θα ήθελα να το δω στην πράξη, πώς δουλεύει, τί είδους "οικοσύστημα" δημιουργεί κ.λ. Νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε ως bloggers. Εγώ το πρόσθεσα τόσο σε αυτό το blog, όσο και στο vrypan|net|log.

-- [*] Τα transaction costs είναι συνήθως το σημαντικότερο πρόβλημα για τα micro-payments. Αναλογιστείτε ότι για παράδειγμα το paypal χρεώνει €0.35 + 3.4% για κάθε συνδιαλλαγή. Αυτό το €0.35 είναι αμελητέο όταν αγοράζεις ένα προϊόν που κάνει €30, αλλά πολύ μεγάλο αν κάνεις 100 μικρο-πληρωμές των 30cents! Το aggregation που κάνει το Flattr είναι μία καλή λύση στο πρόβλημα.