archive about

καινοτομία στα καθαριστικά πανάκια κουζίνας!

Η καινοτομία ως ουσιαστικό ή ως επίθετο έχει μπει αρκετά στις καθημερινές μας συζητήσεις. Συχνά έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι που αναφέρονται σε αυτή, θεωρούν ότι σχετίζεται απαραίτητα με πατέντες και συγκλονιστικές ανακαλύψεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ναι, η καινοτομία προέρχεται από μία νέα ανακάλυψη: π.χ. μία νέα μέθοδο θεραπείας ή διάγνωσης μίας ασθένειας.

Υπάρχει και ένα άλλο είδος καινοτομίας: αυτής που προέρχεται από τον συνδυασμό πραγμάτων που υπάρχουν μπροστά στα μάτια όλων, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να τα συνδυάσει με τον συγκεκριμένο τρόπο -ή δεν τολμά.

Πάρτε για παράδειγμα τα πανάκια καθαρισμού για την κουζίνα (που αποκαλούμε συχνά "βετέξ"). Ως προϊόν, μοιάζει τόσο βαρετό. Και ο ανταγωνισμός υποψιάζομαι ότι είναι σε χαρακτηριστικά όπως η τιμή, η αναγνωρισιμότητα του brand, το δίκτυο διανομής... Ένα από αυτά τα προϊόντα που έχει νόημα να ασχοληθείς επιχειρηματικά μόνο αν μπορείς να παράγεις και να πουλάς εκατομμύρια κομμάτια (υποψιάζομαι στην Κίνα;), ένα προϊόν καθόλου sexy, εντελώς "commoditized".

Και σήμερα διαβάζω στο ftiaxto.gr για μία μικρή εταιρεία από την Αγγλία που έρχεται να δώσει στο προϊόν αυτό χαρακτηριστικά που δεν είχε ποτέ.

Η Jangneus Design παράγει καθαριστικά πανάκια για την κουζίνα που είναι διακοσμημένα με όμορφα σχέδια. Είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο βαμβάκι ώστε να είναι φιλικά στο περιβάλλον και 100% βιοδιασπώμενα (όταν έρθει η ώρα να τα πετάξετε, μπορείτε να τα αφήσετε και για κομποστοποίηση). Τα σχέδια τυπώνονται "στο χέρι" από τεχνίτες που εργάζονται στην Αγγλία.

Αλλά το πιο καινοτόμο κατά την γνώμη μου είναι αυτό που περιγράφεται στο site τους ως subscribe to cloths.

"Συνδρομή σε ρούχο"; Ναι. Πληρώνοντας 25 λίρες, γίνεσαι συνδρομητής και για τους επόμενους 12 μήνες λαμβάνεις ταχυδρομικά, κάθε μήνα, ένα νέο σχέδιο (μόνο για UK). Για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με το θέμα, να σημειώσω ότι κάθε έμπορος ή παραγωγός θα προτιμούσε (όχι απλά θα προτιμούσε, αλλά θα έκανε τα πάντα) να έχει συνδρομητές, αντί για πελάτες που έρχονται και αγοράζουν μία φορά το προϊόν: δημιουργεί μία σχέση με βάθος χρόνου, έχεις τα στοιχεία του πελάτη σου, μπορείς να προγραμματίσεις την παραγωγή σου, να κάνεις καλύτερη διαχείριση του stock, κ.λ.

Αν μένετε εκτός Αγγλίας, μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να γραφτείτε συνδρομητής, αλλά μπορείτε να παραγγείλετε τα προϊόντα τους από το e-shop τους.

Με ενθουσίασε ο τρόπος που η Jangneus Design μεταμόρφωσε εντελώς ένα τόσο τετριμμένο και βαρετό προϊόν προσθέτοντάς του design, φιλικότητα στο περιβάλλον και... συνδρομές. Ίσως, θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα καινοτομίας για αρκετά ελληνικά προϊόντα.