archive about

σχόλια στο blog

Πρόσφατα, υπάρχει μία τάση από αρκετούς bloggers να αφαιρούν τελείως την δυνατότητα σχολιασμού στο blog τους. “Πρωτοπόρος” σε αυτή την τάση είναι μάλλον ο Seth Godin (βλ. why I don’t have comments), αλλά είδα πρόσφατα και άλλους -για παράδειγμα, διαβάστε το άρθρο του Matt Gemmell, Comments Still Off.

Αν με ρωτούσατε πριν από 5-6 χρόνια τί είναι blog, είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του θα ανέφερα την δυνατότητα σχολιασμού.

Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν αλλάξει από τον καιρό που εμφανίστηκαν τα πρώτα blogs. Το σημαντικότερο είναι πως σε αντίθεση με τότε, σήμερα ο καθένας μας έχει πολλά μέρη στα οποία μπορεί να σχολιάσει μία ιδέα, μία άποψη ή μία είδηση. Ακόμη και αν δεν έχει blog, πιθανότατα θα έχει λογαρισμό στο facebook, στο twitter ή στο google+. Και βέβαια, είναι υπόθεση 5-10 λεπτών, αν θέλει να ανοίξει το δικό του blog στο blogger.com, το wordpress.com, το tumblr.com ή το posterous.com (για να αναφέρω μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες) δωρεάν.

Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο Dave Winer που αν και δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού στα άρθρα τους, εφαρμόζουν μία πολύ “αυστηρή” πολιτική moderation -διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του notes about blog comments. Για τον Winer, το blog του δεν είναι ένας δημόσιος χώρος συζήτησης, είναι ο δικός του χώρος.

Και έχει δίκαιο νομίζω. Ένα προσωπικό blog δεν έχει καμία υποχρέωση να φιλοξενεί οποιοδήποτε σχόλιο. Δεν είναι (ή έστω, μπορεί να αποφασίσει να μην είναι) ένας δημόσιος χώρος που έχει υποχρέωση να δίνει βήμα στον καθένα, ούτε να δοιηκείται δημοκρατικά από το σύνολο των επισκεπτών. Δεν είναι λογοκρισία να αφαιρεί ο blogger σχόλια που δεν θεωρεί ότι έχουν χώρο στο blog του.

Ναι, το Internet είναι ένα δημοκρατικό μέσο, διότι δίνει την δυνατότητα στον καθένα να εκφραστεί δημόσια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν υποχρέωση να φιλοξενούν τα σχόλιά μου -αν θέλω να εκφραστώ μπορώ να το κάνω πάντα στον δικό μου χώρο, είναι είναι το blog μου, είτε κάποιο άλλο μέσο όπως τα social networks.

Προσωπικά, έχω φλετράρει αρκετές φορές με το να αφαιρέσω την δυνατότητα σχολιασμού από το blog μου. Αλλά υπάρχουν αρκετοί σχολιαστές που πραγματικά, δίνουν μεγαλύτερη αξία σε αυτά που γράφω με τα σχόλιά τους και δεν θα ήθελα να τα χάσω. Αλλά με τα χρόνια, από το “κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο”, έχω πάει σε μία πολιτική σχολίων που τείνει περισσότερο προς αυτή το Winer.