archive about

τα πρόσωπα έχουν σημασία (part #2)

Διάβασα πριν από μερικές μέρες το κείμενο της κας Κιντή στο protagon.gr, “στις εκλογές δεν ψηφίζουμε πρόσωπα”.

Αν και το πιο πιθανό είναι να μην έχει διαβάσει καν το δικό μου, “η σημασία των προσώπων (και των σταυρών)”, αισθάνθηκα πως αποτελεί αντίλογο και θα ήθελα να εξηγήσω λίγο περισσότερο γιατί συνεχίζω να πιστεύω ότι τα πρόσωπα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τους επόμενους μήνες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, είδαμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να γίνονται από συμπαγείς, ρευστές: διαγραφές, αποχωρήσεις, προσχωρήσεις, δημιουργίες νέων κομμάτων από εν ενεργεία βουλευτές. Και παράλληλα, βουλευτές που ανοικτά πίεζαν το κόμμα τους να πάρει την Α ή Β απόφαση ή θέση, σε αντίθεση με την γραμμή που διατύπωνε η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας τους.

Δεν είναι παράλογο. Εδώ και χρόνια μιλάμε για πολυσυλλεκτικά κόμματα -και έχει πολλά καλά η πολυσυλλεκτικότητα, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη.

Αντιμέτωπα όμως με μία τόσο βαθιά και πολύπλευρη κρίση, τα κόμματα αυτά αναγκάζονται να δούν τα όρια των αντοχών του συνεκτικού τους ιστού -πολλές φορές ακόμη και να επαναπροσδιορίσουν ποιος είναι αυτός και αν συνεχίζει να υπάρχει.

Για αυτό και οι βουλευτές της επόμενης βουλής θα έχουν αυξημένο ρόλο σε σχέση με αυτόν που είχαν στο παρελθόν.

Θα δοκιμαστεί η πολιτική τους σταδιοδρομία, οι αρχές τους, η αντίληψή τους, ακόμη και οι σχέσεις τους με αυτούς που του στήριξαν φανερά ή κρυφά. Περιμένω ότι θα δούμε βουλευτές να αντιδρούν στις επιλογές των αρχηγών τους, να φεύγουν ή να πηγαίνουν σε άλλα κόμματα, να πιέζουν προς την Α ή την Β κατεύθυνση.

Για αυτό υποστηρίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την επόμενη βουλή και όχι μόνο με τα κόμματα. Ότι και να λένε οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα, το τί θα συμβεί από τις 7/5 και μετά θα το κρίνουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές που θα εκλεγούν -πολλές φορές όχι ως ομάδες, αλλά ως άτομα: από το ποια θα είναι η πλειοψηφία που θα σχηματίσει κυβέρνηση, μέχρι την στήριξη ή την εναντίωση σε συγκεκριμένα μέτρα ή στην υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί.

ΠΡΕΠΕΙ να ασχοληθεί ο καθένας μας με τους σταυρούς που θα βάλει! Μπορεί να είναι πιο καθοριστικό απόμη και από το κόμμα που θα ψηφίσει.