archive about

το Διάστημα είναι πιο κοντά

Όταν ήμουν παιδάκι, το διάστημα ήταν “εκεί”, το ξέραμε, είχαμε πάει ως ανθρωπότητα, απλά ήταν πολύ “μακρυά”.

Έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Η σχέση μας με το Διάστημα (με την ευρεία έννοια, μην σταθούμε στα τυπικά, που σταματάει η ατμόσφαιρα, που ξεκινάει κ.λ.) έχει αλλάξει δραματικά, ακόμη και αν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

1

Χθες, αναβλήθηκε για λίγο, λόγω καιρικών συνθηκών, η απογείωση του σκάφους που είναι μέρος του Red Bull Stratos. Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να στείλει έναν άνθρωπο στην στρατόσφαιρα (η στρατόσφαιρα ξεκινάει εκεί που σταματάει η ατμόσφαιρα), στα 120.000 πόδια, ο οποίος και θα κάνει από εκεί ελεύθερη πτώση! Η ταχύτητα που θα αναπτύξει ο Felix Baumgartner καθώς θα πέφτει, θα ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου, κάνοντάς τον τον πρώτο άνθρωπο που θα σπάσει το φράγμα του ήχου εκτελώντας ελεύθερη πτώση. Το εγχείρημα, είναι πολύπλοκο και έχει πολλές συγκλονιστικές πτυχές, αλλά για εμένα, ξεχωρίζει μία: ένας άνθρωπος, θα φτάσει στην άκρη, λίγο πριν το διάστημα και θα πηδήξει για να επιστρέψει πίσω στην Γη. (Και χορηγός σε αυτό το εγχείρημα, είναι ένα αναψυκτικό!)

Δείτε το “τρέιλερ”, του τί περιμένουν να συμβεί τις επόμενες μέρες αν όλα πάνε καλά με την απογείωση.

>

2

Σήμερα, πριν από λίγη ώρα, το διαστημόπλοιο Dragon, της εταιρείας SpaceX προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το είδαμε live, στο www.spacex.com/webcast/

Η SpaceX είναι ιδιωτική εταιρεία (ιδρυτής της είναι ο Elon Musk, ιδρυτής του PayPal και της Tesla Roadster μεταξύ άλλων, καθώς και ο τύπος με το άσπρο σακάκι που χαιρετάει τον Tony Stark εδώ). H συγκεκριμένη αποστολή είναι η πρώτη από τουλάχιστον 12, που θα εκτελέσει η SpaceX για λογαριασμό της NASA και σκοπό έχει την μεταφορά φορτίων προς και από τον Διαστημικό Σταθμό.

Ναι. Ο Elon Musk δεν είναι κοινός θνητός στα μάτια πολλών από εμάς, αλλά από την άλλη, δεν είναι κα τίποτα περισσότερο από τον πρώτο εφοπλιστή του διαστήματος.

3

Θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω για διάφορα projects όπως το PhoneSat που δείχνουν ότι το Διάστημα, με την ευρεία έννοια, δεν είναι πια άφταστο.

Αλλά το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι αυτό το project που έκανε ένας πατέρας με τον γιό του!

Σε ένα μπαλόνι με ήλιο κρέμασαν μία βιντεοκάμερα και ένα κινητό με GPS. Άφησαν το μπαλόνι να απογειωθεί και να φτάσει τόσο ψηλά που να σκάσει και “μάζεψαν” την κάμερα που έπεσε στην Γη, με την βοήθεια του GPS.

Όταν ένας πιτσιρικάς μπορεί να κρατάει στα χέρια του κάτι που έστειλε με τον πατέρα του “στο Διάστημα” και έχει και το video που γύρισε ο ίδιος για το πως μοιάζει η Γη “από εκεί ψηλά”, νομίζω ότι έχουμε μπει ως ανθρωπότητα σε μία πολύ διαφορετική φάση.

Δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά το Διάστημα είναι πια κοντά, πολύ πιο κοντά από ότι είχαμε συνηθίσει. Είναι, σε πολλές περιπτώσεις, προσιτό, κοντινό, ακόμη και οικείο…