archive about

πού γράφεται σήμερα η ιστορία των πόλεων;

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι η έλλειψη αγάπης που δείχνουμε για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, δουλεύουμε, μεγαλώνουμε οφείλεται στο ότι δεν αισθανόμαστε μέρος της ιστορίας του, την οποία αγνοούμε παντελώς. Γιατί ονομάζεται η τάδε στάση λεωφορείου έτσι; Ποιός σημαντικός έμενε στο τάδε σπίτι, πού πήγαινε βόλτες; Τί έγινε στην Α ή Β πλατεία πριν από 50 χρόνια;

Blogs όπως το athensville ή το Πειραιόραμα είναι σημαντικές προσπάθειες, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά, ώστε οι πόλεις, εμείς που ζούμε σε αυτές δηλαδή, να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ιστορική μνήμη.

Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα blogs που προσπαθούν να καταγράψουν την ιστορία πόλεων. Θα είχε ίσως ενδιαφέρον η πληροφορία που συγκεντρώνεται σε αυτά, να οργανώνεται και σε κάτι σαν wikipedia.

Όπως και να έχει, νομίζω ότι αξίζουν την προσοχή μας, το ενδιαφέρον μας, αλλά ακόμη και το υλικό που ίσως έχουμε να μοιραστούμε μαζί τους (χωρίς να γνωρίζω ποια από αυτά τα blog ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο), όπως παλιές φωτογραφίες ή ιστορίες.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και άλλα παρόμοια blogs, για άλλες πόλεις, γειτονιές, περιοχές. Αφήστε σχόλιο εδώ και μοιραστείτε τις διευθύνσεις τους.