archive about

Πού είναι τα σχόλια;

Μερικές σκέψεις σχετικά με την δυνατότητα σχολιασμού στα blogs. Γιατί το blog μου δεν έχει πια σχόλια;

Ακόμη και σε εμένα τον ίδιο, η απόφαση να μην έχω σχόλια στο blog μου, μου φαίνεται λίγο περίεργη.

Αλλά μου φαίνεται περίεργη διότι γνώρισα το Internet και αργότερα το blogging σε μία εποχή που το να τοποθετήσεις έστω και μερικές δικές σου λέξεις κάπου στο Internet δεν ήταν κάτι τετρημένο. Και σε αυτό το πλαίσιο, που οι λίγοι πιο ειδικοί ή οι πιο τολμηροί είχαν τον δικό τους χώρο για να δημοσιεύουν στο Internet, ο χώρος των σχολίων κάτω από κάθε άρθρο ήταν μία πρόσκληση (και μερικές φορές μία χάρη) στους αναγνώστες που δεν είχαν τον δικό τους χώρο, να μιλήσουν δημόσια.

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει.

Για αρχή, σχεδόν οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το Internet, έχει έναν δικό του χώρο για να δημοσιεύει περιεχόμενο. Δεν χρειάζεται blog, έχει την σελίδα του στο facebook, το twitter, το flickr, το youtube ή το google+ πολύ πριν μπει στην διαδικασία να φτιάξει blog -και αν το αποφασίσει, είναι πιο εύκολο παρά ποτέ.

Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί χρήστες (λίγοι ή πολλοί, δεν ξέρω) προτιμούν να “σχολιάζουν” στους “δικούς” τους χώρους. Προτιμούν να μοιραστούν ένα άρθρο από ένα blog, βάζοντας μαζί και το σχόλιό τους, στο facebook, όπου θα το διαβάσει ο δικός τους κοινωνικός κύκλος και όχι στο ίδιο το blog.

Από την άλλη και εγώ έχω αλλάξει. Για παράδειγμα, δεν έχω την όρεξη να φιλοξενώ έναν χώρο συζήτησης. Μου αρέσει η συζήτηση, αποζητώ την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και απόψεων, αλλά και εγώ προτιμώ να συζητώ σε άλλους χώρους (παλιότερα, πιο πολύ στο twitter, εδώ και λίγο καιρό στο google+).

Υπάρχει επίσης και το παλιό, καλό email. Όποιος ενδιαφέρεται να μοιραστεί μαζί μου κάποια σκέψη που θέλει περισσότερο χώρο και δεν θέλει να το κάνει δημόσια, μπορεί να στείλει email στο comments@vrypan.net.

Μία άλλη λύση θα ήταν να υπάρχουν υπηρεσίες που να φροντίζουν να μαζέψουν όλη την συζήτηση για ένα post από όλα τα social networks και να την “φέρουν” κάτω από το άρθρο. Κάποιες υπηρεσίες το κάνουν, π.χ. το disqus κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά κανείς δεν το κάνει αρκετά καλά, όμορφα, απλά και φτηνά...

Γενικά, θεωρώ ότι το θέμα των σχολίων και της συζήτησης, είναι ένα θέμα που αξίζει να ξαναψάξουμε από την αρχή, να δούμε τεχνικές, τεχνολογίες και συμβάσεις που μπορεί να δώσουν κάτι καλύτερο -από υπηρεσίες τύπου http://branch.com/, μέχρι “χακιές” τύπου GitHub hosted comments for GitHub hosted blogs.

Είμαι σίγουρος ότι δεν έχω καταλήξει στην καλύτερη λύση. Ίσως σε κάποια άλλη στιγμή ή αν έχω διαφορετικές ανάγκες, να προσθέσω και πάλι σχόλια -ή κάτι άλλο;

Αν πάντως κάποιος θέλει να σχολιάσει αυτό το post το καλύτερο σημείο είναι εδώ.