archive about

Opencoffee LI: 3 νέα VC funds

Γύρισα πριν από λίγο από το Opencoffee Athens LI. Ίσως δεν ήταν το πιο ενδιαφέρον, αλλά ήταν από τα πιο σημαντικά, αν όχι το σημαντικότερο.

Το 51ο Opencoffee Athens, είχε τρεις παρουσιάσεις: τις παρουσιάσεις τριών νεοσυσταθέντων venture capital funds που (με την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie) έχουν στην διάθεσή τους μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για επένδυση σε σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας.

Τα τρία (σύντομα τέσσερα από ό,τι κατάλαβα) αυτά VC funds, αλλάζουν σημαντικά την εικόνα στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογικών startups. Κατά την γνώμη μου, μπορούμε να πούμε πλέον ότι το οικοσύστημα αυτό είναι αρκετά ολοκληρωμένο.

Από την μία υπάρχει μία αρκετά μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που γνωρίζουν τί θα πει τεχνολογική startup, που έχουν αρκετή τριβή με την ιδέα, τους στόχους, τις απαιτήσεις, ακόμη και τους περιορισμούς, που θέτει το μοντέλο που γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία στο Silicon Valley: η κοινότητα που διαμορφώθηκε και ωρίμασε, σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τον θεσμό του Opencoffee.

Από την άλλη, τρία venture capital funds που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και την γνώση να επενδύσουν σε τεχνολογικές startups.

Προφανώς, αυτά τα δύο δεν είναι τα μόνα συστατικά ενός πετυχημένου οικοσυστήματος σε αυτό τον τομέα, αλλά είναι είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις -και πλέον τις έχουμε και τις δύο.

Η ύπαρξη των funds αυτών, αλλά και άλλων που δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν, είναι λογικό να οδηγήσει τον πρώτο καιρό σε μία αυξημένη προσφορά κεφαλαίων σε σχέση με την εγχώρια δυνατότητα απορρόφησης -κάτι που είναι βέβαια, και πιθανό και επιθυμητό να αλλάξει με την δημιουργία περισσότερων ικανών startups.

Θα ήταν θετικό η κατάσταση αυτή να οδηγήσει τα VCs να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε περισσότερα μέτωπα. Περιμένουμε από τα VCs πολύ περισσότερα από απλή χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα τεχνογνωσία, εμπειρία, διασυνδέσεις και θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται και να προβάλλονται τα στοιχεία αυτά που αυξάνουν την αξία των χρημάτων που επενδύει το κάθε fund.

Χρειαζόμαστε επίσης τα funds να αποκτήσουν εξειδίκευση. Είναι κατανοητό ότι σε μία αγορά στα πολύ πρώτα της βήματα είναι νωρίς να ζητάμε μεγάλη εξειδίκευση. Ήδη όμως, από τις τρείς παρουσιάσεις και την συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψε ότι το Openfund II δεν ενδιαφέρεται για sturtups με αντικείμενο το hardware και θέλει να επικεντρωθεί σε software, σε αντίθεση με την Odyssey Venture Partners η οποία δήλωσε ξεκάθαρα, ότι “αν είσαστε hardware startup, ελάτε να μας μιλήσετε”.

(Να πω και το “παράπονό” μου εδώ: οι παρουσιάσεις που είδαμε ήταν σε σημαντικό βαθμό pitch των funds προς τις startups για τις ικανότητές τους. Ε, κατά την γνώμη μου, δεν “πούλησαν” εξίσου καλά και οι τρεις, με αυτή του Openfund II να δείχνει πολύ πιο ελκυστική -τουλάχιστον σε εμένα.)

Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση, στην οποία μία πολύ καλή ομάδα ή μία πολύ καλή ιδέα μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει τα εμπόδια που συνήθως θεωρούσαμε ότι θα συναντήσει στα πρώτα της βήματα. Υπάρχουν πλέον τα χρήματα και οι άνθρωποι που θα πάρουν την ιδέα και την ομάδα από το χέρι, θα τους λύσουν τα διαδικαστικά προβλήματα και θα τους δώσουν το απαραίτητο αρχικό κεφάλαιο και θα είναι δίπλα τους για να τους βοηθήσουν -αρκεί να διακρίνουν ότι το εγχείρημα έχει την απαραίτητη επιχειρηματική αξία.

Ελπίζω να δούμε σύντομα πολλές Ελληνικές starups να πηγαίνουν σε δεύτερο και τρίτο κύκλο χρηματοδότησης και τους δημιουργούς και τους επενδυτές τους να κάνουν επιτυχημένα exits!

Τα σχόλια εδώ!

odyssey

PJ Catalyst

Openfund II