archive about

Χρωστούσα στον ΟΑΕΕ και θα ήθελα να ασχοληθεί ο εισαγγελέας.

Είμαι λοιπόν στην διαδικασία ίδρυσης μίας εταιρείας. Δεν έχει σημασία αυτό. Αυτό που έχει σημασία για την ιστορία μας, είναι ότι κάπου στην μέση της διαδικασίας, ο λογιστής μου ανακαλύπτει ότι ο ΟΑΕΕ ισχυρίζεται πως του χρωστάω κάποια χρήματα.

Μισό λεπτό να σκεφτώ. Ναι, από το 1999 ως τις αρχές του 2005 διατηρούσα ατομική επιχείρηση και ήμουν γραμμένος στο τότε ΤΕΒΕ. Αλλά προφανώς, για να κάνω την διακοπή της επιχείρησης, δεν είχα κάποια οφειλή στο ΤΕΒΕ. Και γενικά, όλα τα χρόνια που ήμουν ασφαλισμένος στο συγκεκριμένο ταμείο πλήρωνα τις εισφορές μου, δεν είχα κάποιο λόγο να χρωστάω.

Ψάχνοντας, όμως, βρήκα ότι έχει δίκαιο ο ΟΑΕΕ: την διακοπή την είχα κάνει τέλος Ιανουαρίου 2005 και φαίνεται ότι το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2005 (εκεί που εγώ θεώρησα προφανώς ότι είχε λήξει η σχέση μου με το συγκεκριμένο ταμείο και ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ) δεν το είχα πληρώσει.

ΟΚ, λοιπόν, να το πληρώσω. (Το πλήρωσα, ευτυχώς μπορούσα, αν και βέβαια “πόνεσε”.)

Αλλά μισό λεπτό. Εδώ προκύπτει ένα άλλο θέμα.

Υπάρχει ένας ασφαλισμένος που οφείλει Χ Ευρώ σε ένα ασφαλιστικό ταμείο. Ο οποίος δεν ισχυρίστηκε ποτέ ούτε πως διαφωνεί με αυτή την οφειλή, ούτε πως αδυνατεί να την πληρώσει. Και το συγκεκριμένο ταμείο, ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.

Επί οκτώ χρόνια, κάποιος χρωστάει στο ταμείο και αυτό δεν μπήκε στον κόπο να στείλει μία επιστολή. (Και μία, και δύο και τρείς, όπως θα έκανε κάθε οργανισμός η εταιρεία που της χρωστάω χρήματα. Και κάθε χρόνο και να πάρει και τηλέφωνο, ξανά και ξανά.)

Μας αρέσει να ασχολούμαστε με περιπτώσεις που η αιτία της κακοδιαχείρισης του δημοσίου οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις, ρουσφέτια, χρηματισμό, αλλά αγνοούμε όλες αυτές στις οποίες κάποιος απλά δεν κάνει σωστά την δουλειά του και δεν διασφαλίζει το συμφέρον του Δημοσίου όπως έχει ευθύνη.

Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε ούτε πολιτική παρέμβαση, ούτε λάδωμα, ούτε κολλητούς. Απλά το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο, δεν κατέβαλε ΚΑΜΙΑ προσπάθεια να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστούσα -επί οκτώ χρόνια.

Αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σαν την δική μου, έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για βαρύτατο ποινικό αδίκημα εκ μέρους των διοικήσεων ή των υπηρεσιών του συγκεκριμένου ταμείου: πράξεις και παραλείψεις που ζημίωσαν οικονομικά τον οργανισμό.

Επαναλαμβάνω, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να κρίνει κάποιος, όπως για παράδειγμα αν μία ρύθμιση χρεών έγινε με τους Α ή Β όρους ή αν ο οφειλέτης δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει κ.λ. Αναφέρομαι απλά και μόνο στο αν ο ΟΑΕΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερώσει (!!!) τους οφειλέτες για τις οφειλές τους.

Καλές οι λίστες εντυπωσιασμού, αλλά αν ο εισαγγελέας θέλει πραγματικά να κάνει σωστά την δουλειά του, θα έπρεπε, με αφορμή μαρτυρίες όπως αυτή, να εξετάσει κατά πόσο οι διοικήσεις και οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων κατέβαλαν την ελάχιστη προσπάθεια να εισπράξουν οφειλές προς αυτά.

Κατά πόσο δηλαδή διασφάλισαν στο ελάχιστο τα συμφέροντα του ταμείου, όπως έχουν ευθύνη από τον νόμο ή έδειξαν αμέλεια.