archive about

wish lists

Πριν από μερικές μέρες, προσπαθούσα να βρω ένα δώρο. Και μπήκα στην συνηθισμένη διαδικασία, από την μία οι “ασφαλείς” επιλογές, (“κάτι σε ρούχο, που και να μην του αρέσει/χρειάζεται, θα το αλλάξει”), από την άλλη η διάθεση να αγοράσω κάτι που πραγματικά θα εκτιμούσε ο παραλήπτης. Κατέληξα να χαρίσω ένα βιβλίο που μόλις είχα παραλάβει από το amazon και αποδείχθηκε καλή ιδέα, αλλά το γενικό πρόβλημα συνεχίζει να ζητά λύση: πώς μπορώ να γνωρίζω μερικά πράγματα που θα χαιρόταν κάποιος να λάβει ως δώρο;

Σκέφτομαι και τον εαυτό μου. Είμαι από τους ανθρώπους που αν τον ρωτήσεις “τί θέλεις για δώρο;” θα σου απαντήσω (και θα λέω αλήθεια!) “τίποτα” -κάτι που αφήνει φίλους και συγγενείς με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα, μερικές φορές καθόλου ακριβά, που θα ήθελα, αλλά δεν αγόρασα γιατί “δεν είμαστε τώρα για χαζά έξοδα”, “αφού δεν το χρειάζομαι πραγματικά”, “κάνω την δουλειά μου και με αυτό που έχω τώρα”, “κάποια άλλη στιγμή” κ.λ.

Η λύση ονομάζεται “wish list”, δηλαδή μία προσωπική λίστα από επιθυμητά πράγματα. Δεν είναι καμία συγκλονιστική ιδέα, σχεδόν σε όποιο e-shop πάτε, εκτός από την επιλογή “αγορά” πιθανότατα να υπάρχει και η επιλογή “προσθήκη στο wishlist” -αλλά οι λίστες αυτές στο 99.99% δουλεύουν μόνο για προϊόντα του ίδιου του καταστήματος.

Σκέφτηκα να κάνω μία, αλλά πριν αρχίσω να τα αραδιάζω σε μία σελίδα, είπα, “δεν μπορεί, σίγουρα θα υπάρχει κάποια υπηρεσία που να το κάνει σωστά”.

Ε, λοιπόν, δοκίμασα διάφορες τέτοιες υπηρεσίες (ανάμεσά τους τα wishlistr, wantworthyκαι wishlist.com) και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Καμία από τις υπηρεσίες δεν είχε την χρηστικότητα και την αισθητική που θα ήθελα.

Κατέληξα λοιπόν στην αρχική λύση και έφτιαξα μία σελίδα που θα ανανεώνω “με το χέρι”. (Ρίξε μία ματιά, μπορεί να σου δώσει ιδέες αν έχεις geek φίλους.)

Αλλά νομίζω ότι η δημιουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας, με την σωστή υλοποίηση, θα είχε μεγάλη επιτυχία -και το καλό είναι πως οποιαδήποτε υπηρεσία είναι τόσο κοντά στην στιγμή που ο καταναλωτής επιλέγει να αγοράσει ένα προϊόν, μπορεί να έχει αρκετές λύσεις για monetization.

Αν λοιπόν ψάχνεις ιδέα για μία νέα startup, ορίστε η ιδέα (μία υπηρεσία για wish lists) και μερικές συμβουλές, αν θες να την χρησιμοποιήσω:

  1. Να είναι αισθητικά και λειτουργικά απλή. Μία λίστα με πράγματα θέλω, μην μου ζητάς να τα κατηγοριοποιήσω, να τα κάνω tag και group και δεν ξέρω και γω τί άλλο.
  2. Επίσης, θα οδηγήσω τους φίλους μου εκεί, μην την κάνεις παζάρι ούτε τσαντίρι με άσχετα πράγματα γύρω-γύρω.
  3. Να έχει ένα bookmarklet που να λειτουργεί άψογα. Να είμαι με τον browser σε μία σελίδα που είδα κάτι που θα ήθελα να προσθέσω στην λίστα μου, να πατάω το bookmarklet και να μου δείχνει τις εικόνες της σελίδας για να επιλέξω, να βάζει αυτόματα στην περιγραφή όποιο κείμενο έχω κάνει select στην σελίδα κ.λ. Και μετά να κάνει σωστά resize την φωτογραφία που έχω επιλέξει -δες το bookmarklet του tumblr, είναι αρκετά κοντά.
  4. Δες τί θα κάνεις με τις ημερομηνίες. Δεν έχω σκεφτεί ακριβώς πως πρέπει να τις χειρίζεται η σωστή wishlist, αλλά ξέρω ότι το βιβλίο για python ή HTML που πρόσθεσα σε αυτή πριν από 2 χρόνια, μάλλον έχει ξεπεραστεί και καλό θα ήταν να δει ο ενδιαφερόμενος ότι το πρόσθεσα πριν από τόσο καιρό.
  5. Αξιοποίησε τα emails. Θα την φτιάξω, θα την ξεχάσω. Στείλε μου ένα email αν έχει περάσει πολύς καιρός, ότι πρέπει να την ανανεώσω. Και τον Νοέμβριο ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα. Και ένα μήνα πριν τα γεννέθλιά μου.
  6. Αξιοποίησε τα social networks. Οι περισσότροι φίλοι μου είναι εκεί. Δώσε μου έναν απλό τρόπο να την δημοσιεύσω, δώσ’ τους έναν απλό τρόπο να την “ακολουθήσουν”.
  7. Δώσε την δυνατότητα να ανανεώνεται η λίστα μου (όπου είναι εφικτό), από τα wishlists που μπορεί να διατηρώ σε e-shops όπως το amazon.

Ρίξε και μία ματιά στα wish lists της amazon, δεν το κάνουν άσχημα, αλλά είναι πολύ... amazon.

Αν όντως το ξεκινήσεις, στείλε ένα email, θα χαρώ να είμαι από τους πρώτους testers :-)