archive about
Partly cloudy 22°C — Athens, Greece — #gr

Μία πρόταση για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Μπήκα σε διάφορες συζητήσεις για το αν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής καρτάς είναι σωστό ή όχι, αν θα αποδώσει ή όχι κι αν τελικά θα αυξήσει ή θα μειώσει την φοροδιαφυγή. Σε ένα πράγμα όμως συμφωνούν όλοι: οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μειώνουν και την φοροδιαφυγή και τον "ζωτικό χώρο" του μαύρου χρήματος.

Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, θα ήθελα λοιπόν να προτείνω ένα μέτρο που είναι απλό, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να έχει λίγο ή πολύ θετικό αποτέλεσμα, αλλά όχι αρνητικό.

Προτείνω λοιπόν να υπάρχει μία ξεχωριστή κατηγορία εταιρειών κι επαγγελματιών, οι οποίες θα δηλώσουν στην εφορία ότι δέχονται μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές: κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, πιστωτική κάρτα κ.λ., αλλά ΟΧΙ μετρητά. Ούτε για ένα λεπτό. Μπορεί να είναι από κουρείο, μέχρι supermarket, ταβέρνα ή on-line store ή γυμναστής: ο οποιοσδήποτε παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες ή πουλάει λιανική.

Δεν θα είναι υποχρεωτικό, μόνο όποιος θέλει.

Αλλά όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα έχουν κάποια πλεονέκτηματα:

Προφανώς δεν είναι το απόλυτο μέτρο που θα λύσει όλα τα προβλήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που ανοίγει ένα μικρό παράθυρο για όσους θέλουν να λειτουργούν έτσι. Μπορεί και να είναι περισσότεροι από όσους νομίζετε.

Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς που θα ήταν διατεθημένοι να ενταχθούν σε ένα τέτοιο καθεστώς για να γλυτώσουν το κόστος του φορολογικού μηχανισμού και τον μπελά των δηλώσεων (ή το κόστος να βάλεις κάποιον άλλο να στις κάνει). Σίγουρα στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των οn-line υπηρεσιών, θα είναι πολύ ελκυστικό. Είναι επίσης πιθανό να δούμε υπηρεσίες και προϊόντα (π.χ. τραπεζικά) που θα δίνουν μεγαλύτερη αξία σε όσους λειτουργούν μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Επίσης, ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθούσε λίγους ή περισσότερους καταναλλωτές να εξοικιωθούν περισσότερο με την ιδέα πληρωμής με πλαστικό χρήμα και να έχουν λιγότερα μετρητά πάνω τους. Π.χ. εγώ κυκλοφορώ χωρίς ΙΧ και από τότε που μπορώ αν χρειστεί να πάρω taxibeat και να πληρώσω το ταξί μου με πιστωτική, έχω πάνω μου πολύ λιγότερα μετρητά (μερικές φορές και καθόλου) από ό,τι θα είχα αλλιώς.

Τί έχετε να χάσετε;


[*] όπως πολύ σωστά επισήμανε ο @larios, ο αρχικός τίτλος του κειμένου που ανέφερε "πιστωτικές κάρτες" είναι λίγο άστοχος, αφού το θέμα είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές γενικά (και πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και PayPal και διάφοροι άλλοι τρόποι ηλεκτρονικών πληρωμών) για αυτό και τον άλλαξα να λέει "ηλεκτρονικές πληρωμές".