archive about

Ψήφισε ΝΑΙ για να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία.

Το ξέρω ότι ο τίτλος θα φανεί στους περισσότερους παράλογος, αλλά αν έχετε πέντε λεπτά, ακολουθήστε την σκέψη μου.

Την Δευτέρα το πρωί, η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αντικειμενικά, θα είναι στην χειρότερη θέση που έχει βρεθεί από την στιγμή που ανέλαβε, πριν από πέντε μήνες.

Θα έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά της (ώρες αντί για μήνες) για να κλείσει μία συμφωνία που θα αποτρέψει και την ουσιαστική (η τυπική έχει ήδη συμβεί, μετά την ανακοίνωση του EFSF ότι θεωρεί τα δάνειά μας απαιτητά) χρεοκοπία της χώρας, που θα ήταν καταστροφική και θα οδηγούσε τελικά σε έξοδο από το Ευρώ. Σχεδόν όποια συμφωνία και να υπογράψει, θα είναι καλύτερη από την καταστροφή σε οικονομικό, κοινωνικό και ίσως γεωπολιτικό επίπεδο θα έχει η μη συμφωνία. Και αυτό θα το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι στο τραπέζι.

Λένε κάποιοι ότι ένα ΟΧΙ θα ενισχύσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα, γιατί οι εταίροι μας "δεν θα μπορούν να αγνοήσουν την λαϊκή βούληση". Γιατί δεν θα μπορούν; Βεβαίως και μπορούν, όπως και η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει τι ψήφισαν οι Γάλλοι, προκειμένου να ικανοποιήσει την βούληση των Ελλήνων, αν είναι απλά πολιτικό το θέμα. Οι ηγέτες με τους οποίους διαπραγματεύομαστε δεν είναι εκλεγμένοι από τους Έλληνες. Είναι εκλεγμένοι από τους λαούς τους και σε αυτούς λογοδοτούν πρώτα.

Υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ πράγμα που θα βοηθούσε την Ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση της Δευτέρας: Να μην μπορούν να φύγουν οι υπόλοιποι εύκολα από το τραπέζι χωρίς να έχει βρεθεί συμφωνία.

Και "παραδόξως", αυτό θα το πετύχουμε με ένα ΝΑΙ.

Γιατί ένα ΝΑΙ, πατάει στην αφήγηση που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Με βάση αυτή, το ΝΑΙ θα ερμηνευθεί: "Οι Έλληνες αποφάσισαν ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπογράψουν την σκληρή πρόταση που κλήθηκαν να ψηφίσουν, θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη".

Βέβαια, η πρόταση αυτή ούτε τυπικά είναι στο τραπέζι (οι ίδιοι είπαν ότι την αποσύρρουν), ούτε και ουσιαστικά, αφού και οι ανάγκες της Ελλάδας έχουν αλλάξει δραματικά, και το περιβάλλον (με τα δάνειά μας να έχουν ήδη γίνει ή να είναι έτοιμα να γίνουν απαιτητά). Λεπτομέρεια που ίσως μας βολεύει, αλλά δύσκολα θα εξηγηθεί στην κοινή γνώμη της Χ χώρας.

Και κανένας ευρωπαίος ηγέτης, ακόμη και αυτοί που επιδιώκουν μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν θα ήθελε να πρέπει να δικολογηθεί στην κοινή γνώμη της χώρας του (και στην αντιπολίτευσή του) για τις τραγικές εικόνες, αντίστοιχες με αυτές αφρικανικών κρατών σε κρίση, που θα μεταδίδουν τα ΜΜΕ από μία χρεοκοπημένη Ελλάδα, παρόλο που οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της πρότασής που τους δόθηκε.

Με λίγα λόγια, η Ελληνική κυβέρνηση, είτε με ΝΑΙ, είτε με ΟΧΙ, θα πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την πλάτη στον τοίχο. Αλλά με ένα ΝΑΙ, οι εταίροι μας α) θα είναι αναγκασμένοι να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και β) θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει ο καθένας από αυτούς στους ψηφοφόρους του γιατί σηκώθηκε από το τραπέζι χωρίς συμφωνία.

Αν λοιπόν θέλεις να ενισχύσεις την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας την Δευτέρα, σου προτείνω να ψηφίσεις ΝΑΙ.

(Και άσε τον Σόιμπλε να προσπαθεί να βρει τρόπο να δικαιολογήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους του γιατί δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους Έλληνες...)

chart

πηγή: yougov