archive about

Θα είναι το 2017 η αρχή μίας νέας περιόδου για το Internet;

Σκέψεις με αφορμή τα 10 χρόνια από το κλείσιμο του monitor.vrypan.net.

Το θυμήθηκα με έναν μήνα καθυστέρηση: Πριν από 10 χρόνια έκλεισα το monitor.vrypan.net. Πώς πέρασαν 10 χρόνια;

Πέρα από την νοσταλγία, κοιτώντας πίσω μπορεί κανείς να δει ότι το "monitor" δεν ήταν ένα project που συνέβει τυχαία, αλλά παιδί των ιδεών και των σκέψεων που κυκλοφορούσαν στο Internet εκείνη την περίοδο.

Κάτι νέο ξεκινούσε γύρω στο 2005 και στην ιστορία του monitor (εννοώ από το περιεχόμενο των άρθρων, μέχρι τις συζητήσεις για το ίδιο το monitor, τους υπόλοιπους aggregators που ξεκίνησαν λίγο μετά και την μήνυση στο blogme, τις συνθέσεις και τις συγκρούσεις που υπήρχαν στον χώρο, μέχρι τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από όλα αυτά) θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος ότι οι ιδέες και τα πρόσωπα που μας απασχολούσαν τότε θα έπαιζαν σημαντικούς ρόλους τα επόμενα χρόνια.

Κάπως έτσι αισθάνομαι και τώρα. Αισθάνομαι ότι το 2016 έκλεισε ένας κύκλος για το Internet που είχε ξεκινήσει πριν από 10-12 χρόνια. Και νομίζω ότι το 2017 είναι η χρονιά που ξεκινάει ένας νέος.

Η σχέση τεχνολογίας και κοινωνίας είναι πάντοτε αμφίδρομη, αλλά σε ό,τι αφορά το Internet νομίζω ότι ως τώρα διανύαμε μία περίοδο που η τεχνολογία άλλαζε την κοινωνία. Αισθάνομαι ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που οι ρόλοι αντιστρέφονται και η κοινωνία θα αλλάξει το Internet -αν όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί πλέον θα έχει απαιτήσεις από αυτό. Πως ακριβώς, μένει να το δούμε.


[*] Το screenshot του monitor είναι από τον philos.